
Remissvar gällande Frihet från våld, förtryck och utnyttjande (SOU 2025:28)
Sveriges Stadsmissioner har lämnat remissvar på SOU 2025:28 Frihet från våld, förtryck och utnyttjande, en promemoria med förslag till en ny nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld. Vi tillstyrker i huvudsak utredningens förslag – inte minst för att strategin bygger på en rättighetsbaserad ansats och lyfter behovet av samverkan, kunskap och långsiktighet.
Men vi ser också betydande brister. Det finns en tydlig diskrepans mellan de välgrundade behovsanalyserna och strategins operativa delar. En strategi som ska få verkligt genomslag måste innehålla tydliga insatsmodeller, ansvarsfördelning, finansiering och struktur för uppföljning.
Vi välkomnar förslaget om en nationell strategi som omfattar olika former av våld och våldsområden – mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck samt utnyttjande i prostitution och människohandel. Det skapar förutsättningar för en helhetssyn, men kräver kompetenshöjning och rättighetsbaserad implementering..
Sveriges Stadsmissioner betonar civilsamhällets centrala roll i både förebyggande och akuta insatser. Det gäller skyddat boende, upptäckt av våld och långsiktigt stöd till personer i utsatthet. För att denna roll ska kunna upprätthållas krävs långsiktig finansiering, erkännande av professionell kompetens och möjlighet till idéburet offentligt partnerskap (IOP).
Vi riktar även skarp kritik mot den föreslagna budgetramen. 146 miljoner kronor över tio år är inte i proportion till våldets omfattning eller de förslag som läggs fram. Vi efterlyser en realistisk finansieringsplan som motsvarar ambitionerna.
Sveriges Stadsmissioner föreslår följande prioriteringar:
- En tydlig genomförandeplan med resurser, ansvar och uppföljning
- Inkludering av civilsamhället som jämbördig aktör i styrning och genomförande
- Tillgång till skydd, stöd och behandling i hela landet – särskilt för grupper som ofta osynliggörs
- Stärkt skydd för barn som följer med vårdnadshavare i skyddade boenden, med barnets rättigheter i centrum
- Kompetens- och strukturutveckling inom myndigheter, vård och skola för att tidigt upptäcka och agera vid våld
Våld mot kvinnor, barn och andra utsatta grupper är ett omfattande samhällsproblem. En strategi som vill göra skillnad måste bygga på tydliga mål, långsiktig finansiering och ett rättighetsbaserat synsätt där alla människors lika värde och behov står i centrum.