Pressmeddelande: Skärpt lagstiftning krävs – inga fler barn ska vräkas
/
/
Skärpt lagstiftning krävs för att inget barn ska vräkas

Skärpt lagstiftning krävs för att inget barn ska vräkas

Kronofogden rapporterade idag att antalet vräkningar där barn är berörda ökar för fjärde året i rad. 2024 vräktes 381 familjer i Sverige med 711 barn, en ökning med 37 barn från föregående år. Detta trots att barnkonventionen är svensk lag och att barnets  bästa därmed ska sättas främst. Hyresgästföreningen och Sveriges Stadsmissioner vill nu se skärpt lagstiftning och obligatorisk samverkan mellan hyresvärd, socialtjänst och Kronofogden för att inte ett enda barn ska vräkas i Sverige.

Regeringen gav 2022 Kronofogden i uppdrag att stärka den frivilliga lokala samverkan mellan hyresvärd, socialtjänst och kronofogden för att förebygga vräkningar. Ändå fortsätter barnvräkningarna att öka för fjärde året i rad. Sedan nollvisionen infördes av regeringen 2007  har nästan 9 000 barn vräkts enligt Kronofogdens statistik. Människor som en gång blivit  vräkta har mycket svårt att komma tillbaka till en stabil boendesituation.   

–   Att barn vräks i Sverige idag är oerhört allvarligt. Barn som måste flytta runt mellan tillfälliga boenden under sin uppväxt får mycket sämre förutsättningar till god utbildning, att få vänner och en meningsfull fritid.  Utanförskapet och utsattheten följer ofta med upp i vuxen ålder och blir permanent. Det är tyvärr inte ovanligt att vi möter de nu vuxna barnen till tidigare deltagare i våra verksamheter för människor i hemlöshet säger, Jonas Wihlstrand, generalsekreterare Sveriges Stadsmissioner. 

Det finns idag inget skydd mot vräkningar av barn i hyres- eller socialtjänstlagen. En ny socialtjänstlag med krav på att socialtjänsten ska arbeta förebyggande är aviserad i år. För att denna viktiga ambition ska bli verklighet ser Sveriges Stadsmissioner och Hyresgästföreningen att det behövs en skärpning av lagstiftningen, så att de idag frivilliga vräkningsförebyggande åtgärderna som kronofogden samordnar med hyresvärd och socialtjänst blir obligatoriska. Då kommer socialtjänsten att komma in i tid med skuld- och budgetrådgivning och kan förebygga hemlöshet och utsatthet hos barnfamiljer.

–  Barn i den här utsatta situationen berättar att de hade velat ha mer stöd från socialtjänsten för att förhindra att familjen blev vräkt. Om den lokala samverkan kring det vräkningsförebyggande arbetet som idag är frivillig blir obligatorisk kan åtgärder sättas in i tid som förhindrar att barnfamiljer vräks. Barnens rätt till en trygg bostad kan inte hänga på en hyresvärds välvilja eller om de råkar bo i en kommun som valt att jobba aktivt med vräkningsförebyggande arbete, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.

Domstolar ska följa barnkonventionen

Den granskning Hyresgästföreningen genomfört av ett drygt trettiotal vräkningsfall där barn var inblandade visar att nämnder och domstolar i vräkningsfall nästan uteslutande dömer till hyresvärdens fördel. Detta trots att barnkonventionen är svensk lag vilket innebär att barnets bästa alltid ska sättas i främsta rummet.

– I vräkningsärenden där barn är inblandade har vi kunnat se att domstolarna nästan aldrig tar in barnperspektivet i sina domslut. Vad det beror på vet vi inte, men det är tydligt att barnkonventionen måste börja efterlevas, säger Marie Linder, förbundsordförande, Hyresgästföreningen.

För mer information kontakta:

Gilda Romero, pressekreterare Hyresgästföreningen: 072-549 11 55 eller gilda.romero@hyresgastforeningen.se

Marika Hjelm Siegwald, senior strateg påverkan & opinionsbildning, Sveriges Stadsmissioner 073-088 67 90 eller marika.hjelm.siegwald@sverigesstadsmissioner.se.

Sveriges Stadsmissioner samlar på nationell nivå den lokala Stadsmissionen i Göteborg, Kalmar, Skåne, Stockholm, Sörmland, Umeå, Uppsala, Västerås, Örebro och Östergötland som bedriver professionell social verksamhet på 40 orter i Sverige. Stadsmissionen möter 7 000 människor i utsatthet dagligen och 3 000 elever i Stadsmissionens Skolstiftelse. Stadsmissionen arbetar med basbehovsstöd, ekonomiskt stöd, hälso- och tandvård, ekonomisk, juridisk och social rådgivning, stöd i kontakt med myndigheter, utbildning och arbetsintegration samt driver skyddade boenden med barnrättsperspektiv, LSS-boenden, stödboenden, HVB-hem, akutboenden och Bostad Först.


Publicerad: 2025-02-11