Remissvar gällande aktivitetskrav inom försörjningsstödet - Sveriges stadsmissioner
/
/
Remissvar gällande aktivitetskrav inom försörjningsstödet
Regeringshuset

Remissvar gällande aktivitetskrav inom försörjningsstödet

En majoritet av landets kommuner utövar i dag någon form av krav på aktivitet enligt Socialtjänstlagen. Det är bra att kommunerna föreslås tillse meningsfulla aktiviteter. Sveriges Stadsmissioner avstyrker dock förslaget om att införa aktivitetskrav med heltidsomfattning, då det kommer att drabba människor som redan befinner sig i en mycket utsatt livssituation, eftersom förslaget inte tar hänsyn till människors faktiska arbetsförmåga. En individuell bedömning bör fortsätta att tillämpas där hänsyn tas till individens arbetsförmåga utifrån hennes hela livssituation.

Liksom Stockholms universitet konstaterar Sveriges Stadsmissioner att förslaget om aktivitetskrav i försörjningsstödet bygger på antaganden som inte har stöd i forskningen. Innan ett aktivitetskrav införs behöver orsakerna till minskningen av biståndsmottagandet utredas, för att säkerställa att tillgången till det yttersta skyddsnätet inte ytterligare försämras för människor som behöver det.

Sveriges Stadsmissioner saknar en genomgripande konsekvensanalys i förslaget gällande människor vars försörjningsstöd dras in med anledning av att aktivitetskravet inte uppfylls. Det saknas även ett barnrättsperspektiv och därmed belyses inte konsekvenserna för de fall där barn drabbas då vårdnadshavares försörjningsstöd dras in, vilket är allvarligt.

Sveriges Stadsmissioner avstyrker förslaget om att sätta ned eller dra bort försörjningsstödom individen inte deltar i insatser enligt aktivitetskravet.Detta då försörjningsstödet är samhällets yttersta skyddsnät baserat på behov och inte ska villkoras utifrån individens beteende. Om förslaget genomförs anser Sveriges Stadsmissioner attöverklagandemöjligheterna måste ses över för att den enskilde inte ska drabbas i oskälig utsträckning.

I det fall förslaget blir en reform, avstyrker Sveriges Stadsmissioner att insatserna begränsas till enbart kommunala förvaltningar. Civilsamhället bör involveras eftersom det här finns en nära relation till målgrupperna och därmed en djupare kunskap om deras specifika behov och förutsättningar. Detta gör att civilsamhället kan erbjuda individanpassade meningsfulla aktiviteter med effektiva stödåtgärder.

Om förslaget genomförs ser Sveriges Stadsmissioner ett behov av ett digitalt system för att säkerställa en effektiv och säker överföring av information. Om informationsöverföringen brister finns en risk att individen blir utan försörjningsstöd. Det finns också alltid en risk att för mycket information överförs, vilket kan innebära en kränkning av den personliga integriteten. Därför krävs en tydlig reglering av vilken typ av information som får delas.

Sveriges Stadsmissioner ser inte att utredningen har en korrekt bedömning gällande att det finns tillräcklig reglering och utvecklingsarbete för väl fungerande samverkan mellan socialtjänsten och Arbetsförmedlingen.

I det fall förslaget blir en reform, tillstyrker Sveriges Stadsmissioner förslaget om att inrätta en delegation för implementeringen av aktivitetskravet.


Publicerad: 2025-03-11