Sveriges största manifestation mot ungas psykiska hälsa - Sveriges stadsmissioner
/
/
Sveriges största manifestation mot ungas psykiska hälsa

Sveriges största manifestation mot ungas psykiska hälsa

Självmord är idag den vanligaste dödsorsaken bland unga. Var fjärde högstadieelev rapporterar återkommande om ångest och nedstämdhet. Antalet unga som får antidepressiva läkemedel har mer än fördubblats sedan 2010. Det är allvar nu – och det är dags att agera.

Därför är vi en del av Sveriges största manifestation för ungas psykiska hälsa, tillsammans med 36 andra organisationer från civilsamhället. Vårt budskap är enkelt: det är dags att gå från ord till handling. Det är upp till vuxenvärlden att ta ett gemensamt ansvar.

Vårt gemensamma mål är att vända den negativa utvecklingen senast 2030. För detta krävs politiskt ledarskap – nu. Regeringen har möjlighet att visa handlingskraft i höstens budgetproposition. Vi behöver inte fler utredningar – utan ett åtgärdsprogram, en finansieringsplan och en tydlig tidslinje. Vi tror att samverkan på alla nivåer i samhället är avgörande för att lyckas skapa långsiktig och hållbar förändring. Genom nära dialog med unga och tillsammans med beslutsfattare kan vi göra skillnad på riktigt. Regeringens nationella strategi för psykisk hälsa och suicidprevention är ett viktigt steg och utifrån den har vi definierat en kravlista där förändring kan ske – redan idag:  

Förläng kommunens ansvar för unga och unga vuxna: Kommunernas ansvar att följa upp unga som varken studerar eller arbetar, bör förlängas från 19 år till minst 29 års ålder, så att fler får det individuellt anpassade stöd de behöver i en kritisk livsfas.

En skola som främjar hälsa, lärande och utveckling: Låt oss inte acceptera att 15–20 procent av eleverna saknar gymnasiebehörighet – det är inte hållbart! Vi vill se en skola som får bättre förutsättningar att ge rätt anpassningar och stöd, som kan minska prestationsångest, otrygghet och psykisk ohälsa – allt för att rusta eleverna för framtiden.  

Kvalitetssäkra bemötande från vuxna: Alla som arbetar med barn, unga och unga vuxna inom skola, vård och myndigheter bör utbildas i bemötande. Det är en fråga om kvalitet och trygghet.

Tillgång till föräldrastöd: Alla föräldrar ska ges möjlighet till kostnadsfria, evidensbaserade föräldrastödsprogram med tydliga kvalitetskrav och uppföljning.

Lågtröskelstöd och kvalitativ vård för alla som behöver det: Möjligheten till tidiga samtal om livets upp- och nedgångar måste stärkas. Elevhälsans förebyggande roll och civilsamhällets redan pågående arbete bör tas till vara och stödjas långsiktigt.

Låt unga påverka besluten: Skapa strukturer på lokal, regional och nationell nivå för att ge unga utrymme att delta i beslutsprocesser som rör dem. Lyssna på deras erfarenheter.

Bidrag till ideella organisationer som bedriver fritidsverksamhet: Ideella föreningar och organisationer som erbjuder meningsfull fritid behöver långsiktigt statligt stöd. Komplettera med subventionerad kollektivtrafik eller riktade mobilitets­stöd så att alla unga har tillgång – oavsett var de bor.

Stärkt elev- och studenthälsa: Bygg ut elev- och studenthälsan med mer resurser, kompetens och tillgänglighet, med fokus på det främjande och förebyggande arbetet. Förslag i elevhälsoutredningen som snabbt förstärker elevhälsoteamen bör implementeras skyndsamt.

Säkerställ långsiktig finansiering till civilsamhället: Organisationer som ger konkret stöd till unga varje dag måste kunna planera långsiktigt.

Glöm inte unga vuxna: Gruppen 18 – 29 år befinner sig i en av de mest sårbara utvecklingsfaserna i livet – samtidigt som samhällets viktigaste stödstrukturer nästan helt försvinner. Målgruppen behöver lyftas fram tydligare i forskning samt i framtagande av nationella riktlinjer och i politiska prioriteringar.


Läs mer om manifestationen: sverigesstörstamanifestation.se


Publicerad: 2025-07-04