Seminarium i Almedalen – att leva eller överleva, vad är skäligt?
Samtidigt som biståndet enligt Socialtjänstlagen ska tillförsäkra den enskilde en skälig levnadsnivå, söker allt fler människor i ekonomisk utsatthet hjälp med mat och kläder hos civilsamhället. Sveriges Stadsmissioner, Bris och Svenska Röda korset arrangerade i juni ett seminarium i Almedalen för att söka svar på frågan vad en skälig levnadsnivå borde vara.
På seminariet beskrev Klara Hussénius, forskare och lektor vid institutionen för socialt arbete, Stockholms universitet, utvecklingen av begreppet ”skälig levnadsnivå” som det ekonomiska biståndet ska uppnå för hushåll som har uttömt alla andra försörjningsmöjligheter. Klara Hussénius berättade vidare om riksnormen för försörjningsstöd som sedan 1998 används för att översätta en skälig levnadsnivå till konkreta belopp och som justeras årligen efter kostnadsutvecklingen. Den har dock blivit ett tak mer snarare än en miniminivå, vilket lett till att många kommuner beviljar lägre bidrag än vad som ursprungligen var tänkt. Hussénius visade också på ökande klyftor i samhället sett till den ekonomiska utvecklingen över tid för hushåll med försörjningsstöd respektive löneinkomster.
Grafen visar hur klyftorna mellan den disponibla medianinkomsten och riksnormen för försörjningsstöd har ökat kraftigt sedan 1998.
Vad är en skälig levnadsnivå? – Röster från panelen
Alla människor förtjänar en anständig levnadsstandard för att kunna leva ett gott liv, menar Susanne Nyström, ledarskribent på DN. Tyvärr finns det idag brister.
– De nuvarande reglerna i socialtjänstlagen är dock extremt snålt tilltagna och bygger på en ideologisk föreställning att människor inte vill arbeta. Med dessa nivåer skapas inga incitament för att ta sig ur sin situation, säger Susanne.
Zina Al-Dewany, ledarskribent på Aftonbladet, belyser de ökande klyftorna i samhället:
– Det är tydligt att klyftorna i samhället ökar, både mellan barn och deras klasskamrater. Barn ringer till Bris och uttrycker oro över elpriser, vilket inte borde vara deras bekymmer. Vissa ersättningar räcker knappt till grundläggande saker som nya skor och vinterkläder, säger Zina.
Zina Al-Dewany menar att det är dags att börja se på samhällets utmaningar ur ett bredare perspektiv.
– Vad är ett gott liv? Vad är ett liv där barn kan leva ut sina möjligheter att utbilda sig vidare, att ha samma förutsättningar i alla fall som sina klasskompisar? Det borde vara ett minimum och de följs inte, säger Zina.
Minna Ljunggren, statssekreterare hos socialtjänstministern, underströk vikten av att hjälpa människor till egenförsörjning:
-Vi kan se att det är otroligt negativt för vuxna som fastnar länge i långvarigt bidragsberoende och för barnen otroligt ohälsosamt, både fysiskt och psykiskt. Vi ska inte spara energi på att hjälpa människor närmare arbetsmarknaden. Det är den bästa vägen för både barn och föräldrar att komma i egenförsörjning.”
Samtalet gav en tydlig bild av de utmaningar som Sveriges mest utsatta människor står inför och behovet av ett starkare samhällsstöd för att säkerställa en skälig levnadsnivå för alla. Sveriges Stadsmissioner fortsätter att kämpa för att lyfta dessa viktiga frågor och skapa förändring för de människor som behöver det mest.
För att se hela seminariet och få en djupare insikt i diskussionerna, vänligen se videon nedan.