”Nu skäms man inte längre. Det är så många som sitter i samma båt” - Sveriges stadsmissioner
/
/
”Nu skäms man inte längre. Det är så många som sitter i samma båt”

”Nu skäms man inte längre. Det är så många som sitter i samma båt”

Martin Östergren, 59 år har aktivitetsstöd från Försäkringskassan. Martin arbetade i detaljhandeln sedan lång tid tillbaka, när ett hjärtfel upptäcktes. Han sjukskrevs och blev efter ett år utförsäkrad. Efter att ha arbetat i hela sitt vuxna liv blev Martin arbetslös innan 40 års ålder. Idag väntar han på ytterligare åtgärder från Arbetsförmedlingen och är under tiden volontär i en second-hand butik hos Östergötlands Stadsmission. 

En månadsbudget som kräver hård disciplin

För att få sin månadsbudget att gå ihop är Martin disciplinerad och aktar sig noga för att låna pengar, eftersom det som han säger kan bli en ond cirkel. Pengarna får heller inte ta slut innan nytt aktivitetsstöd kommer, eftersom han inte också vill må psykiskt dåligt. Martin har av kostnadsskäl ingen bil. Hans hjärtfel gör dock att han inte kan bära tunga matkassar. För att hålla sin matbudget letar Martin alltid efter billig mat i butiken.

– Jag är ju ordningsam och har levt så här så länge, men det är nätt och jämnt att det går runt varje månad. Allting har blivit så dyrt. Men man tvingar sig till det och måste vara disciplinerad hela tiden.

Martins månadsbudget


Inkomst – Aktivitet stöd

11 500kr

Kostnader

Hyra 6000kr
El, telefon, hemförsäkring, försäkring och a-kassa 1500kr

Kvar att leva på

4000kr

Korv på menyn

Den mat som Martin lagar är till exempel fuskhamburgare med frysta köttbullar som mosats till hamburgare, eftersom det är billigare. Korv med bröd äter han en gång i veckan och makaroner med falukorv. Då och då köper Martin också frysta grönsaker, kycklingfiléer eller chicken nuggets och pommes frites. En dag i veckan blir det en fryst pizzabit till lunch. Till middag, för att få i sig något mer nyttigt, äter Martin tonfisk och två kokta ägg.

Innan Martin blev arbetslös var han sambo, båda arbetade. De kunde åka utomlands på semester och hade bil. Nu har han en cykel som han är glad för. Det är ett helt annat liv, konstaterar Martin.

Martins tips på billig mat

Ett paket grillkorv med tio korvar räcker till fem middagar. Varva korven med bruna bönor, makaroner och bröd.

Regeringens politik straffar den lilla människan

Martin tycker att regeringens politik är orättvis och fel, att den straffar den lilla människan för att hon inte har ett arbete:

– Regeringen pratar bara om arbetslinjen. De ska sänka ersättningen för dem som inte har jobb och sänka skatten för dem som har det. Men de som inte har kapacitet att få ett arbete? Jag är arbetslös, min hjärtsjukdom begränsar mig. Samtidigt vet jag att jag hade varit en tillgång för vilket företag som helst. Jag önskar verkligen att det svenska samhället inte vore så hårt som det är nu. Jag älskar de gamla orden solidaritet och att visa hänsyn till varandra, tycker att det är jättevackert att känna empati. Men de har försvunnit idag.

Fattigdoms-

rapporten 2023

”Nu skäms man inte längre. Det är så många som sitter i samma båt.”

Fattigdomsrapporten 2023

”Nu skäms man inte längre. Det är så många som sitter i samma båt.”

Publicerad: 2023-10-17