Fattigdomsrapporten 2019 - Sveriges stadsmissioner
/
/
Fattigdomsrapporten 2019

Fattigdomsrapporten 2019

Vi möter dem dagligen i stadsmissionerna – människor som inte har råd med mat. De kommer till Stadsmissionen för dagens enda mål varm mat, eller för en matkasse att dryga ut hushållskassan och fylla kylskåpet med. Man handlar i Stadsmissionens sociala matbutik eller med presentkort. 70 % är människor med försörjningsstöd eller som på något sätt fallit mellan stolarna. Matfattigdomen i Sverige är ett faktum.

Stadsmissionen lanserar nu, för femte året i rad, årets Fattigdomsrapport. Forskningen baseras på regelbunden mätning i stadsmissionernas verksamheter samt kvalitativ undersökning, i ett samarbete mellan Sveriges Stadsmissioner och professor Magnus Karlsson vid Ersta Sköndal Bräcke högskola och Linnéuniversitetet. Fokus i år är matfattigdomen.

När människor inte har råd med mat är det ett tydligt tecken på akut och reell ekonomisk fattigdom. Begreppet food poverty har länge använts i andra länder. Matfattigdom behöver också diskuteras här i Sverige, menar professor Magnus Karlsson, Ersta Sköndal Bräcke högskola och Linnéuniversitetet.

Mer än hälften är matrelaterade insatser

Under fem år har stadsmissionerna samlat in statistik vad gäller insatser för människor i ekonomisk utsatthet. Av de 380 000 registrerade insatserna utgör 245 000 matrelaterade insatser.

— Vi möter dagligen människor som inte kan sätta mat på bordet varken till sina barn eller till sig själva, säger Lotta Säfström, ordförande Sveriges Stadsmissioner.

Stadsmissionerna möter människor som lever i akut och reell ekonomisk fattigdom. Det är människor som av olika anledningar hamnat i matfattigdom – barnfamiljer, pensionärer, arbetslösa eller hemlösa.

— Människor går hungriga i välfärdssamhället Sverige 2019 och det är dags för politiken att agera, menar Lotta Säfström.

Hos Stadsmissionen får man hjälp till mat genom en måltid, en matkasse eller subventionerad mat i form av presentkort eller i den sociala matbutiken. 70 % av de personer som Stadsmissionen hjälper med mat lever på försörjningsstöd – vissa har gjort det under 15 år eller mer – eller tillhör de som ”fallit mellan stolarna” och inte fått det stöd som de har rätt till. Detta är människor med svenskt personnummer och rätt till det svenska välfärdssystemet.

Ladda ner rapporten


Publicerad: 2019-11-19