"Vi gör oss redo att ta emot" - Sveriges stadsmissioner
/
/
”Vi gör oss redo att ta emot”

”Vi gör oss redo att ta emot”

I veckan har vi följt hur kriget i Ukraina utvecklats och blivit en allt större humanitär katastrof. Runt 836 000 människor har flytt Ukraina sedan Ryssland inledde sin invasion i torsdags, enligt FN:s flyktingorganisation UNHCR. Och det är en siffra som bara växer.

— Stadsmissionen behöver återigen förbereda insatser inför en flyktingsituation. Civilsamhället är du och jag. Det är du och jag som skapar solidaritet och stöd till den som snart står utanför vår port, säger Jonas Wihlstrand, generalsekreterare Sveriges Stadsmissioner.

Stadsmissionen har ingen egen verksamhet i Ukraina men förbereder oss på att ta emot människor som lämnat Ukraina för att hjälpa dem här i Sverige. I veckan har Sveriges Stadsmissioners generalsekreterare haft en dialog med lokala Stadsmissionen runtom i landet och också med våra systerorganisationer, Röda Korset, Rädda barnen, m.fl.

— I varje samtal som jag har haft har jag mötts av ett otroligt engagemang, säger Jonas Wihlstrand.

Röda Korset, Rädda Barnen och andra organisationer möter människor vid gränsen och i Ukraina och delar ut mat, kläder och finns där som ett tryggt stöd. Med erfarenheten från hösten 2015 står vi mer samordnade och förberedda för att skapa ett tryggt mottagande för de människor som väljer att komma till Sverige.


Publicerad: 2022-03-01