Snart kan barns rättigheter i skyddade boenden bli verklighet - Sveriges stadsmissioner
/
/
Snart kan barns rättigheter i skyddade boenden bli verklighet

Snart kan barns rättigheter i skyddade boenden bli verklighet

Idag presenterade regeringen nya lagförslag kring skyddat boende som säkerställer självklara rättigheter för alla barn som tvingas fly från våld och förtryck i sina hem. Stadsmissionen har länge kämpat för att Sverige ska leva upp till barns rättigheter också i skyddade boenden och vill nu att lagförslagen antas skyndsamt.  

Varje år bor cirka 6 200 barn på skyddat boende (Socialstyrelsen 2018-2019). Stadsmissionen har drivit skyddade boenden med fokus på barns rättigheter under lång tid och kämpat för en förändrad lagstiftning.

De nya lagförslagen innehåller krav som säkerställer barns självklara rätt till skola, hälsa, traumabehandling och skydd under hela tiden på skyddat boende. När lagförslagen antas skyddar de våldsutsatta barn från att tvingas till umgänge med sin förövare.  

– Vi har ingen tid att förlora, säger Sanna Detlefsen. För varje barn i skyddat boende är det livsviktigt att riksdagen antar dessa lagar omedelbart! 

 Att skyddade boenden blir tillståndspliktiga innebär att IVO, Inspektionen för vård och omsorg, kan ställa krav på skyddade boenden precis som på annan vård och behandling i Sverige. Myndigheten kommer att kunna föra statistik och få kunskap om våldsutsatthetens omfattning. IVO kommer också kunna genomföra uppföljningar som bidrar till fortsatt utveckling av verksamheten som ger mer effektiva insatser. 

– När de nya lagförslagen går igenom kommer vi äntligen ha möjlighet att stötta och trygga barnen i våra skyddade boenden fullt ut med säkerställda metoder utifrån deras behov. Det har hittills inte varit juridiskt möjligt, säger Sanna Detlefsen, talesperson våld i nära relationer Sveriges Stadsmissioner.  

Presskontakt   

Sanna Detlefsen 
Talesperson våld i nära relationer och ordförande Sveriges Stadsmissioner  
073 033 05 74 
sanna.detlefsen@stadsmissionenost.se 

Maria Nilsson 
Kommunikatör 
076 837 37 70  
maria.nilsson@stadsmissionenost.se 


Publicerad: 2023-06-26