”Jag är väldigt tacksam över att få ha det jobb jag har” - Sveriges stadsmissioner
/
/
”Jag är väldigt tacksam över att få ha det jobb jag har”

”Jag är väldigt tacksam över att få ha det jobb jag har”

Det är ganska exakt ett år sedan den första matkassen delades ut via Västerås Stadsmissions matcentral. Fredrik Thingberg har varit med från starten och sett verksamheten växa – genom att dela ut mat till fler och fler.

Varje dag möter Fredrik människor som har det svårt att få ekonomin att gå ihop. Han gillar sin roll som verksamhetsledare på Västerås Stadsmissions matcentral, att få gå till jobbet med en känsla att man gör nytta är tacksamt.

– I min roll har jag förmånen att få möta glada människor varje dag, som får ta del av matstödet. Jag får dessutom möjlighet att använda min bakgrund för att utveckla de människor som jag arbetar tillsammans med i Matcentralen. Som kanske behöver extra stöd för att åter ta sig in på arbetsmarknaden efter ett längre uppehåll, säger Fredrik Thingberg verksamhetsledare på Västerås Stadsmissions matcentral.

Jag märkte att hon var ledsen, och när jag pratade med henne kom det fram att hon var orolig över att inte kunna leva upp till hennes sons förväntningar inför hans kommande födelsedag.

Fredrik är utbildad behandlingsassistent och har nyligen gått en yrkeshögskoleutbildning inom arbetsledning i restaurang och livsmedelshantering. Han har även jobbat i flera positioner inom inom restaurang, stor kök och grossistled.

En gräddtårta med jordgubbar

En av hans starkaste minnen var ett möte med en ensamstående mamma som kom till matcentralen för att hämta mat.

– Jag märkte att hon var ledsen, och när jag pratade med henne kom det fram att hon var orolig över att inte kunna leva upp till hennes sons förväntningar inför hans kommande födelsedag. Hon kunde ordna en liten present tack vare matstödet men tårtan uteblev, säger han.

När han sen gick genom matcentralen så kom han på att just den här veckan så har de fått in tårtbottnar, grädde och färska jordgubbar, perfekt för att göra en riktig gräddtårta med jordgubbar på toppen. Hon blev helt rörd när han berättade detta till henne, för nu kunde hennes son ha ett födelsedagsfirande med sina kompisar och bjuda på tårta.

– Vid den typen av möten känner jag att jag är väldigt tacksam över att få ha det jobb jag har, säger han.

Drömmen är att egentligen inte behöva hjälpa alls

Matcentralen i Västerås har ett högt tryck, och hjälper redan idag fler människor än vad det planerade för ett år sedan när det precis hade öppnat . Men de vill såklart utvecklas för att kunna stötta ännu fler.

Ambitionerna och drömmarna är många på matcentralen, ibland kan det handla om mer kyl- och frysförvaring eller fler butiksamarbeten så att fler kan ta del av ett matstöd. Men på sikt vill han även utöka med en resurs i verksamheten.

– Vi vill ha en person som jobbar mer med individerna vi möter och hjälper dem att ta sig vidare i livet, till en punkt där de inte längre behöver vårt stöd, säger han.

Stöd Västerås Stadsmission arbete


Publicerad: 2023-02-12