IKEA inreder en dagverksamhet i Västerås - Sveriges stadsmissioner
/
/
IKEA inreder en dagverksamhet i Västerås

IKEA inreder en dagverksamhet i Västerås

Våren 2020 stängde IKEA sina restauranger och fick ett stort matöverskott som vi på Stadsmissionen tacksamt tog emot. Men det slutade inte där. IKEA fortsatte att stödja Stadsmissionen genom att inreda tio av Stadsmissionens olika verksamheter från norr till söder.

När pandemin slog till under våren 2020 stängde IKEA många av sina restauranger för att minska smittspridningen och fick därför ett stort matöverskott. De bestämde sig då för att skänka mat som riskerade att bli till matsvinn till den lokala Stadsmissionen runtom i landet.

Ökade behov

Stadsmissionen å sin sida höll öppet och upplevde ett ökat tryck på grund av pandemin. Fler människor behövde hjälp med att få mat på bordet. Totalt bidrog IKEA med 10 000 matkassar till människor som annars inte hade råd med näringsriktig mat.

Så föddes ett hem för alla

På besök hos Stadsmissionen uppmärksammade IKEA att lokalerna på sina håll hade slitna möbler, var mörka och inte alls var så väl anpassade för verksamheten. Det kändes inte riktigt som ett hem. Vårt gemensamma intresse för hemmet och att skapa en trygg plats blev grunden för projektet ”Ett hem för alla”. Även utan ett hem ska man ha en plats att känna sig välkommen.

IKEA beslutade att inreda tio av Stadsmissionens lokaler i hela landet, från Umeå i norr till Malmö i söder. I Västerås renoverades dagverksamheten som möter människor i hemlöshet varje dag. I filmen kan du följa hela renoveringsresan.


Publicerad: 2021-11-22