"Hade jag knarkat hade jag nog fått hjälp" - Sveriges stadsmissioner
/
/
”Hade jag knarkat hade jag nog fått hjälp”
Gammal man med skägg i närbild.

Bilden är montage.

”Hade jag knarkat hade jag nog fått hjälp”

Olle är 72 år. I över fyrtio år arbetade han i hamnen i Malmö. Han umgicks med kollegorna, åt middag hemma med sin fru, och var en allmänt glad prick.

Olle som egentligen heter något annat lever idag i hemlöshet. Sin frukost äter han på Skåne Stadsmissions Café David. När det stänger blir det parkbänken ett slag. Han skojar med gubbarna, tar en öl kanske. Vart det sedan bär av beror på. Det kan bli någon kompis soffa, en trappuppgång, eller någon gång då och då några nätter på hotell.

– Jag vilar upp mig där. Duschar och äter frukost. Ser på tv och läser tidningar.

Det är ett drygt år sedan Olle tvingades lämna sin lägenhet. Hyresvärden menade att hans hem var en sanitär olägenhet.

– Hade jag förstått hur det skulle gå hade jag tagit in en städfirma. Jag har ju pengar, har arbetat hela mitt liv och har en bra pension. Men jag har som sagt alltid haft svårt att ta tag i saker. Få dem gjorda. Det blev som det blev, säger han.

När han väl hamnat på gatan gick det utför. Att få en ny lägenhet efter en vräkning är inte lätt, inte heller att få hjälp av socialen.

– Hade jag knarkat hade jag nog fått hjälp. Eller om jag haft lägre pension. Men det är annat jag behöver stöd med. Stadsmissionens kurator försöker hjälpa mig, men det är nog inte så lätt alltid. Jag är som jag är.

Vad är strukturell hemlöshet?

Strukturell hemlöshet är när människor inte har stabila bostäder på grund av höga bostadskostnader och brist på bostäder. Detta drabbar ofta personer med svag förankring på arbetsmarknaden och ekonomisk utsatthet, vilket kan leda till hemlöshet. Dessa personer har inte alltid tillgång till stöd enligt socialtjänstlagen. Till skillnad från social hemlöshet har strukturell hemlöshet ingen bakomliggande problematik som beroende eller psykisk ohälsa.

Stöd Skåne Stadsmission arbete

carola delar ut frukost på skåne stadsmisison

Publicerad: 2023-02-02