Carola fick sitt drömjobb när hon fyllde 60 - Sveriges stadsmissioner
/
/
Carola fick sitt drömjobb när hon fyllde 60
carola delar ut frukost på skåne stadsmisison

Carola fick sitt drömjobb när hon fyllde 60

Carola växte upp i en missbrukarfamilj och jobbade kommunalt i 34 år – innan hon plötsligt en dag sa upp sig. Hon hade nya planer.

– Jag fick mitt drömjobb samma år som jag fyllde 60, säger Carola som nu arbetar på Café David Skåne Stadsmission i Kristianstad.

En dag 2017 började Carola, som hon säger själv, att ”stortjuta”. Det blev startpunkten på ett helt nytt liv. Efter att hon hjälpt en vän att skänka saker till Stadsmissionen stannade de kvar och pratade. Då föreslog hennes väninna att hon kanske skulle bli volontär och plötsligt kom känslorna ikapp, uppväxten i en missbrukarfamilj och livets törnar sedan dess. Sagt och gjort, Carola blev volontär på Skåne Stadsmissions verksamhet i Kristianstad och älskade vad hon gjorde.

– All min lediga tid var jag här, säger hon. Jag bara brann för det och tog till och med ut semester för att kunna vara här så mycket som möjligt.

Pandemin slog hårt

Carola berättar att hon hade dåligt självförtroende och att hon alltid tänkt att hon inte klarade av saker. Men på Skåne Stadsmission förstod hon att hon visst kunde. Hon kunde massor. I samma veva fick Carola en ADHD-diagnos som också hjälpte henne att pussla ihop saker.

– Hela Skåne Stadsmission har hjälpt mig så mycket. Jag känner att jag kan saker och att jag bidrar, säger hon.

När pandemin kom 2020 fick Carolas volontärskap ett abrupt slut. På grund av smittorisken kunde hon inte vara med på ett helt år.

– Det tog mig verkligen så hårt, men jag var fast besluten om att återvända.

Och återvände gjorde hon. När restriktionerna för pandemin började luckras upp erbjöds Carola ett timvikariat. Och sedan en tillsvidaretjänst.

– Jag var helt överväldigad och så lycklig. Jag cyklade till mitt jobb direkt. När de andra frågade vad jag som jobbade natt gjorde där mitt på dagen, svarade jag att jag skulle säga upp mig, säger Carola och skrattar.

Firade på Café David

Nu jobbar Carola deltid på Café David och fortsätter som volontär.

– Jag fick mitt drömjobb samma år som jag fyllde 60. Jag firade faktiskt 60-årsdagen på Café David. Det var en fantastisk ära att få fira tillsammans med dem, jag känner flera av dem sen tidigare, säger hon. Just kontakten med deltagarna – och känslan att få bidra – är det som gör att Carola stortrivs med sitt arbete.

– Det kan vara små framsteg som någon gör, men som gör så stor skillnad för just den personen. Många vill inte ens se de här människorna. När någon av dem berättar att de har fått ett boende eller en praktikantplats så blir jag så glad! Jag är så fruktansvärt stolt att jobba här, avslutar Carola.

Stöd Skånes Stadsmission arbete

 


Publicerad: 2023-03-20