Seminarium om donation av livsmedel
Vi presenterar de viktigaste slutsatserna från Handbok för donation av överskottslivsmedel som visar på hinder, god praxis och nya möjligheter för att effektivisera donationssamarbetet mellan livsmedelsföretag och matbanker.
Handboken är resultatet av ett samarbetsprojekt mellan Sveriges Stadsmissioner, IVL Svenska Miljöinstitutet, Frigoscandia och Willys, med stöd från Vinnova. Projektet har även stöttats av Samarbete för minskat matsvinn (SAMS). Den färdiga handboken kommer att publiceras i maj.
Program:
Morgonpasset kl. 8.30 – 9.30
Vi fokuserar på hinder och framgångsfaktorer för matdonationer i grossist-, leverantörs- och producentledet och beskriver affärsnyttan vid donation. Vi besvarar varför det är viktigt för livsmedelsföretag att ligga i framkant när det kommer till att donera sitt matsvinn samt hur matbanker kan jobba för att bli en ännu mer attraktiv samarbetspartner för livsmedelsbranschen.
Vi bjuder på kaffe och macka för dig på plats.
Medverkande:
Agneta Påander, Påander Partner
Johan Hultén, IVL
Anne Dinesen, Sveriges Stadsmissioner
Förmiddagspasset 10:00 — 11:00
Studiebesök på Matmissionen i Helsingborg, en social matbutik som gör gott både för människa och miljö. Matmissionen är ett exempel på hur donerad mat når människor som lever i ekonomisk utsatthet.
Adressen är Hästhagsvägen 1, Helsingborg
Det finns transportmöjligheter till Matmissionen och tillbaka till Prisma
Lunchpasset kl. 11.30 – 13.30 (12.30 digitalt)
Livsmedelsföretag, logistikföretag och matbanker presenterar goda exempel på hur man utvecklar effektiva donationssamarbeten och skapar förutsättningar för ökad donation. Vi visar på att potentialen för att minska matsvinn genom ökad donation är stor.
Medverkande:
Igor Golubovic, HelloFresh
Edith Salminen, Skåne Stadsmission
Carl-Henric Nelsson, Kjellssons Logistik och Transport AB (KLT)
Torben Olsson, Skåne Stadsmission
Jacob Pettersson, Sustainable Food Waste
Anders Orwinger, Frigoscandia
Från kl. 12.30 bjuder vi på lunch samt mingel för dig som är på plats.