1239001751 |
900-1751

 
Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner

Internationella matsvinnsdagen 29/9: Matbanken - ett sätt att minska matsvinnet och matfattigdomen

För första gången någonsin uppmärksammas den 29 september som den Internationella Matsvinnsdagen, på initiativ av FAO (Food and Agriculture Organization of United Nations). Matsvinnet ska enligt de globala hållbarhetsmålen, Agenda 2030, halveras fram till år 2030. Ett sätt att minska matsvinnet är genom den sociala innovationen matbank, som tar hand om ätbar mat som annars slängs. Via matbanker distribueras överskottslivsmedel från butik och produktion till människor i matfattigdom.

I Sverige driver flera aktörer matbanker. Den största är Stadsmissionen som har matbanker på åtta orter bland annat Stockholm, Göteborg och Malmö. Stadsmissionens matbanker hanterar 1 800 ton överskottslivsmedel varje år – men potential finns att ta emot mer mat. Mer än 100 000 ton ätbar mat slängs nämligen av livsmedelsbranschen i Sverige årligen.

Ladda ner pressmeddelandet här

I Stadsmissionens verksamhet runtom i landet serveras 2 500 måltider varje dag, 1 200 matkassar delas ut i veckan och 4 000 medlemskap har registrerats matmissionen, en ”social supermarket”. Stadsmissionen bistår också andra organisationer som möter människor i fattigdom med ätbar mat som annars slängs, såsom Svenska kyrkan och Frälsningsarmén.

Att bidra till att minska matsvinnet och samtidigt säkerställa mat till den som lever i matfattigdom är en del av ett cirkulärt samhälle. Stadsmissionens matbanker bidrar till minskat matsvinn och minskad miljöpåverkan. Huvudsyftet är dock att bistå människor i utsatthet och utanförskap, där en ökad fattigdom märks.

Mellan 100 000–400 000 personer lever i matfattigdom i Sverige idag. Stadsmissionen bidrar med en måltid, matkasse eller möjlighet att köpa mat till en billigare peng till drygt 10 000 individer varje vecka.

-          Samarbetet med livsmedelsbranschen som minskar sitt matsvinn är en viktig del av Stadsmissionens verksamhet för att stödja människor som lever på marginalen, säger Tomas Lindroos, ordförande Sveriges Stadsmissioner. Antalet människor som lever i matfattigdom, det vill säga, som går hungriga och inte har råd med hälsosam och vällagad mat varje dag, ökar.

Stadsmissionens matbanker hanterar maten på ett professionellt sätt och följer samma lagstiftning och branschriktlinjer som andra livsmedelsaktörer, vilket bland annat innebär sluten kylkedja och spårbarhet. Detta är en förutsättning för ett professionellt samarbete med livsmedelsbranschen i syfte att minska matsvinnet, i enlighet med FN:s globala hållbarhetsmål 12: en hållbar konsumtion och produktion.

 

Om Sveriges Stadsmissioner:

Sveriges Stadsmissioner arbetar för människor som lever i utsatthet och fattigdom i Sverige, och består av de regionala stadsmissionerna i Eskilstuna, Göteborg, Kalmar, Linköping, Skåne, Stockholm, Umeå, Uppsala, Västerås och Örebro. På Stadsmissionens öppna mötesplatser välkomnas man med en värmande måltid, gemenskap, möjligheten att vila och tvätta sig. Du erbjuds vägledning ut ur din utsatta situation.

Kontakt: Karin Timm Östlund, presskontakt Sveriges Stadsmissioner, 070-090 39 37  karin.timmostlund@sverigesstadsmissioner.se