1239001751 |
900-1751

 
Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner

En ökad fattigdom i pandemins spår

När katastrofer drabbar jordklotet är det oftast de redan utsatta som drabbas värst. Så är det även i Sverige och när Covid-19-pandemin drog in över landet såg Sveriges stadsmissioner omedelbara konsekvenser hos människorna vi möter. Vi såg barnfamiljer som inte hade råd att sätta mat på bordet, en stor oro och ensamhet bland äldre, människor som förlorade sin inkomst och ökat våld i hemmet. Det finns en reell fattigdom i Sverige och vi ser den varje dag.  

På årets Fattigdomsdag släpper Sveriges Stadsmissioner åter igen vår årliga Fattigdomsrapport. Årets rapport handlar om pandemins konsekvenser och vad som händer med de redan utsatta när ett helt samhälle drabbas av ett virus och en pandemi. Rapporten baseras på ett samarbete mellan Sveriges Stadsmissioner och professor Magnus Karlsson vid Ersta Sköndal Bräcke Högskola.

fattigdomsrapport-2020-OMSLAG.jpg

Läs fattigdomsrapporten här

 

På bara några veckor gick vi från normal vardag till en värld i kaos. Rekommendationer att hålla avstånd, tvätta händerna ofta och hålla dig hemma om du är sjuk blir svåra att följa för den som lever i hemlöshet eller med psykisk ohälsa. Många äldre som kommer till oss för att få dagens lagade mål mat vågade inte längre gå ut på grund av rädsla för att bli smittade. I hushåll med försörjningsstöd ansträngdes ekonomin långt över det möjliga när skolungdomarna skickades hem. Ungdomar som normalt kunde äta sig mätta i skolan.

 

”Stadsmissionens viktigaste uppdrag är att finnas där för dom som behöver oss allra mest. Istället för att stänga ner växlade vi upp våra verksamheter runtom i landet, genom att organisera om, rekrytera fler volontärer, sätta upp nya riktlinjer och mobilisera för en ny vardag”, säger Tomas Lindroos, Ordförande Sveriges Stadsmissioner.

 

Stadsmissionen hjälpte till med myndighetskontakter, hade digitala medmänskliga stödsamtal, informerade om pandemin, flyttade ut aktiviteter utomhus för att minska smittspridning och körde ut tusentals matkassar till besökare men också för oss nya personer som aldrig har behövt be civilsamhället om stöd innan.

 

Utsattheten har alltid funnits där. Nu blev den för en stund synlig och tydlig. Till viss del orsakad av pandemin men till största delen inte.

 

”Sveriges Stadsmissioner vill med årets Fattigdomsrapporten synlig­göra den fattigdom och utsatthet som blev ännu mer uppenbar i och med pandemin. En fattigdom som ofta ligger bortom den offentliga statistik som på det stora hela säger att Sverige är bland de bästa länderna i världen vad gäller generell välfärd”, säger Lotta Säfström, talesperson fattigdom Sveriges Stadsmissioner och direktor Göteborgs Stadsmission.

 

Om Sveriges Stadsmissioner:

Sveriges Stadsmissioner arbetar för människor som lever i utsatthet och fattigdom i Sverige, och består av de regionala stadsmissionerna i Eskilstuna, Göteborg, Kalmar, Linköping, Skåne, Stockholm, Umeå, Uppsala, Västerås och Örebro. På Stadsmissionens öppna mötesplatser välkomnas man med en värmande måltid, gemenskap, möjligheten att vila och tvätta sig. Du erbjuds vägledning ut ur din utsatta situation.

Kontakt: Karin Timm Östlund, presskontakt Sveriges Stadsmissioner, 08-684 23069  karin.timmostlund@sverigesstadsmissioner.se