7 feb kl. 09:00-16:00
Stadsmissionen på Barnkonventionsdagen
FN:s barnkonvention har varit svensk lag i tre år. Vad har blivit annorlunda under den här tiden? Hur har myndigheternas verksamhet påverkats? Finns det rättspraxis på området? Vad händer i kommunerna och regionerna?
De här frågorna och många fler kommer att besvaras under den fjärde upplagan av Barnkonventionsdagen. Hit kommer makthavare från relevanta myndigheter och intresseorganisationer och dagen innehåller både föreläsningar, paneldiskussioner, goda exempel och möjligheten att ställa frågor.
Bland årets talare finns generaldirektörerna för Skolverket och Specialpedagogiska skolmyndigheten, Justitieombudsmannen och företrädare för en lång rad organisationer som exempelvis Unicef, Stadsmissionen och Bris.
Vad säger barnen vi möter?
Kl. 10:45-11:00
Föreläsare: Caroline Karlsson, verksamhetsområdeschef, Skydd & Behandling, Stadsmissionen
Stadsmissionen kommer dagligen i kontakt med barn i svårigheter – vad tycker barnen och de unga skulle behöva förändras?
- Vad fungerar och vad fungerar inte?
- Vad vill Stadsmissionen ändra på politiskt, juridiskt och praktiskt?
- Vad ska professionen särskilt tänka på som är avgörande i det främjande, förebyggande och åtgärdande arbetet?
anmäl dig här
Barns rätt i skyddat boende - Samverkansprojekt mellan Stadsmissionen och Bris
Under hösten 2018 till våren 2021 samarbetade Sveriges Stadsmissioner och Bris i ett unikt projekt med att tillsammans ta fram ett koncept för att starta och driva Skyddat boende med barnrättsperspektiv. Här gavs barn en möjlighet att på riktigt vara med och utforma en verksamhet som syftar till att möta deras behov, skydd och stöd.
Skyddat boende och barn med våldserfarenhet är ämnen som är högaktuella i samhällsdebatten just nu och ett område där det händer väldigt mycket på många olika nivåer.
Stadsmissionen och Bris
Bris metod ”Expertgrupp Barn” ser barn som kompetenta aktörer med viktiga erfarenheter, tankar och funderingar. Material, metoder och utformning av skyddade boenden, i stort sett allt i projektet bollades med expertgruppen för att få barns synpunkter på vuxnas planer. Ambitionen var att barn som bor på skyddat boende ska få en så vanlig barndom som möjligt, trots sina tidigare erfarenheter av våld.
Samarbetet mellan Stadsmissionen med sin långa erfarenhet av våldsutsatthet och skyddade boenden kombinerat med Bris kunskaper om barn, trauma och återhämtning finansierades av Svenska Postkodlotteriet. Metoden tillämpas idag i våra verksamheter i Göteborg och Linköping.