Allt för mycket ätbar mat blir till svinn i Sverige. Samtidigt lever mellan 1 - 4% av den svenska befolkningen i matfattigdom vilket betyder att de inte får i sig näringsriktig mat regelbundet. Matfattigdom kan bero på bristande ekonomi, bristande kunskaper om matlagning eller näring, eller att man inte har någon att dela måltiden med.
Sveriges stadsmissioner driver 8 matbanker där vi tar emot produkter från livsmedelsproducenter, grossister och handel som av olika anledningar inte blivit sålda, och ser till att maten når människor som lever i matfattigdom. Maten når målgrupperna som måltider i sociala verksamheter, utdelat i matkassar eller via de sociala matbutikerna Matmissionen.
Stadsmissionen hanterar årligen 1 800 ton mat, och når mellan 10 000 och 13 000 individer med mathjälp varje vecka. Men vi ser att behovet är så mycket större. Därför rustar vi för att kunna hantera mycket mer mat som annars riskerar att bli svinn. Detta gör vi genom:
Detta arbete har möjliggjorts av ett utvecklingsprojekt finansierat av Postkodlotteriet som löper från 2018 – 2020.
Genom att se till att den mat som produceras verkligen blir till måltider värnar vi både om våra medmänniskor och vår miljö.
Vill du veta mer om Stadsmissionens matbank och möjligheten till samarbete? Kontakta projektledare Anne Lunde Dinesen, Anne.LundeDinesen@stadsmissionen.se.
Vill ditt företag donera överskottslivsmedel? Kontakta koordinator Jens Jonsson, Jens.Jonsson@stadsmissionen.se.
© 2021 Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner. All rights reserved.